Greenland paddles, the right way to paddle

TurUtstyr

18/03/2020 12:01

For utenom utstyret som benyttets til forflyttning, altså nødvendig utstyr relatert til bruk av kajakk, så blir det også brukt mye annet utstyr på turene. Hva slags utstyr som medbringes varierer selvsagt etter turens lengde og formål.

Teltene jeg har valgt er Helsport Reinsfjell 3 Pro og Heimplanet Fistral. Helsport teltet i seg selv er ikke av de letteste, men tåler en støyt samt at det gir ufattelig mye god plass ved lengre turer. Dersom vi er to på tur, så blir dette teltet benyttet. Det har da nok plass samt at det har to "innganger" slik at hver padler/person har sin inngang med eget fortelt til lagring av utstyr man vil ha stående tørt. Reinsfjell teltene er selvstående telt, noe som jeg anser som et must for kajakkpadlere da man innimellom ender opp på camp hvor det er lite mulighet for bakkebardunering, foruten å benytte steiner som forankring til barduner. Jeg er også stor fan av telt som ikke har separert yttertelt/innertelt. I uvær/regn så ender man opp med et tørrere krypinn dersom innertelt og yttertelt settes opp samtidig, kontra innertelt først for deretter å dekke dette med ytterduken. Heimplanet teltet er helt supert dersom jeg er alene på kortere turer. Det er utrolig lett å sette opp, såfremst man husker å ta med seg pumpen. Det er ufattelig slitsomt å få nok luft i teltstengene uten pumpen..... Teltet rommer akkurat et dobbel liggeunderlag og den delen av teltet som ikke innbefatter innertelt har nok plass til lagring av noen få pakkposer og primus rett på bakken. Noe tilvenning i forbindelse med oppsett og pakking men sånn er det vel egentlig med alle telt. 

 

Soveposen som trekkes med varierer selvsagt etter sessong. Jeg er temmelig varm av meg og har enda ikke gått til innkjøp av dunpose, selv om dette er på ønskelisten pga vekt og pakkverdi. Posene som benyttes pr i dag er Mammut/Ajungilak Igloo Air 3 sessong 195R og en tynn McKinley X-Treme Light 600. Sistnevnte har stortsett gjort jobben fra perioden mai til september. Ingen av disse to posene er i noen større prisklasse og blir behandlet deretter. Begge posene blir benyttet som "varmepledd/kosepledd" rundt leirbålet og har fått noen lapper rundt om kring etter glør. Er stygt redd at det dersom invistering i en dyrere pose, så vil den gamle vanen med røff behandling av utstyret fortsette og levealderen blir deretter....

Liggeunderlaget jeg har med meg er et Klymit Double V. Dette er ikke et liggeunderlag som er isolert så på de kaldeste dagene så bruker jeg en Jærven duk oppå. Dette har fungert fint ned til ca -5 grader nattetemperatur. Blir temperaturen lavere enn dette så blir dette for tynt isolert. Jeg kjører dobbelt liggeunderlag pga størrelsen jeg har på teltet. Utrolig deilig med god soveplass :-)

Campingstol(er) har jeg skaffet meg av samme typen som equinox, men før Equinox kom på markedet. Dette er stoler som er voldsom lett og har lite pakkvolum samtidig som de er behagelig å sitte i. Jeg har tre stykker med lav rygg, som altid er med på tur. Er jeg alene på tur så sitter jeg i den ene, den andre er fotskammel og den tredje står i ytterteltet til lagring av stæsj jeg ikke vil legge rett på pakken..

 

Campingbordet jeg bruker er av samme type som stolene, veldig kompakt og lett. Det jeg bruker er ikke større enn 40x40 og ca 45cm høyt. Passer helt ypperlig mellom to stoler. Utrolig greit å ha med og gir en liten comfort feeling når man sitter med kaffekoppen til frokost ved et fysisk bord :-) Bordet er No-Brand bestillt billig fra EBay...

Pakkposer blir kjøpt i bøtter og spann. Jeg har testet diverse forskjellige typer men har kommet frem til at de jeg syns fortjener en fast plass i kajakken er SeaToSummit eller Ortileb. Jeg velger heller flere små kontra større bagger da dette er lettere å laste i kajakken. Som de fleste så velger jeg forskjellige farger på baggene for lettere å kunne lage et system over innhold. SeaToSummit baggene jeg bruker er av typen Big River. Disse er temmelig røff og solig og har 2 ekstra festepunkt litt over bunn på baggen. Jeg har holdt meg unna Ultra-Sil baggene da disse er litt for spinkel etter  min smak. Vurderer innkjøp av noen av typen Wiev som jeg tenker vil forenkle innholdslogistikken, men sitter med en følelse at dette transparente viduet bare lager flere muligheter for lekasje!?

Primus er selvsagt et must på tur. Jeg har to typer av merket Primus, en Gravity MF og en OmniFuel. Som regel så er det Gravityen som blir pakket med, da gass er utrolig enkelt og reinslig. I de siste årene har det blitt lite turer i minusgrader så OmniFueln har stort sett samlet støv den siste tiden. En annen fast følgesvenn er en sammenleggbar bålpanne fra AjL of Norway. Denne vant jeg på bingo på en av mine mange turer offshore. Usedvanlig grei i bruk, klapp ut, ta i bruk. Det følger med en liten rist til den også slik at man kan bruke den som en liten grill.

Fyringsmekanismen, eller lighter som fleste av oss kalle det :-) er en Primus Power Lighter III. Denne er med på alle turer, uansett kort eller lang. Enkel betjening, refill av gass og gir en utrolig varm flamme. Fungerer til alt fra å tenne en røyk til å smelte sammen små skader i en polyetylen kajakk.

Kokekar er valgt litt sånn ymse. Jeg har litt fra Primus Trangia, Primus LiTech og litt ymse fra Eagle Products og Alocs. Ikke alle produkter egner seg like godt til gass, men dette er som oftest opplyst fra produsent.

Fat og Bestikk har jeg ikke hvert kresen på i det heletatt, bortsett fra en Spork i titan fra Light My Fire. Denne er nærmest for meg et must å ha med på tur, iallefall dersom endel av måltidene er RealTurmat fra DryTech. Jeg har litt forskjellig utvalg av fat, skåler, kopper og krus. Det som blir med på tur er som regel det utstyret som ligger lettest tilgjengelig der og da. Dersom vi er flere fra familien som er på tur, så kjører jeg stort sett fulle "spise sett" til hver enkelt i egne farger. Da er det lett å holde styr på hva som tilhører den enkelte. Er det vennetur, så har hver person som oftest kontroll på eget utstyr :-)

Vannposer kan være greit å ha med på lengre turer, også kortere turer dersom man vet at ferskt vann kan være lite tilgjengelig. Jeg har både 5L og 10L fra SeaToSummit og føler disse er helt super til bruk i kajakk. Veldig greit med disse er at man kan kjøpe nye blærer uten at disse koster for mye. Fordelen med vannposer kontra å bruke flasker er at en pose er såpass myk at den vil følge formen på skroget eller ting den blir lastet sammen med.

Annen vanntett oppbevaring som jeg bruker er små Peli Case. Jeg har 4 stk i størrelsen 23x13x7cm. Disse blir mest brukt til oppbevaring av elektronikk.

Lyskilder som jeg har med er både med tanke på synlighet på sjøen og til opplysning av camp i de mørke kveldstimene/natta. Jeg bruker hodelykt av merke NightCore HC50. Denne har et 2600mAh oppladbart 18650 batteri, 3 lysinnstillinger (styrker) SOS lys og kartlys (rødt lys) og varer i dagevis, så fremst den ikke står i stormlys modus heletiden. Lykta er vanntett noe som er must. Til synlighet på kajakken så bruker jeg NaviLight 360 Rescue.

Foto og film er blitt nærmest alfa&omega når man er på tur, holder kurs eller skal profilere seg eller andre på annre måter. Jeg har ikke gått til innkjøp av allverdens fotomaskiner. I hovedsak så bruker jeg et gammelt Olympus T, som er vanntett. Ikke det beste kamera men greit nok og tåler mye juling. Til kombo, film og foto, så bruker jeg Gopro5. Som oftest så blir det mobiltelefonen som får kjørt seg på foto fronten. Her er det for min del Samsung S8 som blir brukt.