Greenland paddles, the right way to paddle

Litt om utstyret jeg benytter

17/03/2020 21:13

Helt siden oppstarten av min kajakkdeby har jeg hvert fasinert av grønlandsårer. Det tok ikke lang tid før jeg var på markedet etter årer i carbon. Selv om jeg i starten begynte med Thygesen treåre, så ble suget etter noe mer avstivet og lett for stort til å kunne slippe. Mye search og prisvurderinger i det utvalget av carbonårer da, var rett og slett bad news for meg. Prisen var jo skammelig høy... Dette førte til at jeg startet min import av det som i dag er AlphaKayakGear grønlandsårer. Dette er også primert den åretypen jeg padler med. Jeg har selvsagt noen euroårer også, men disse ligger som regel på fremdekket...

Under så kommer jeg med litt info om hva utstyr jeg bruker. Dette er kun tenkt som info og vil ikke være noen utdypende test, det tenker jeg man finner flere plasser ved noen kjappe søk på google..

ÅRER:

Et x antall AKG årer, stort sett i 223cm lengde da dette passer best for min måte å padle på. Jeg er en stoooor fan av fargen Orange, noe som også er blitt AKG sin signaturfarge. Orange er også en super farge som er veldig synlig når man ferdes i vannskorpen langt til havs :-) Jeg benytter i hovedsak 2-delte AKG årer, noe som gjør det enkelt å frakte inn og ut av bil eller lagre i cockpit på kajakken under lengre landhugg.

Av Euroårer så er det Werner Camano BS (Bent Shaft) som benyttes. BS fordi jeg føler det gir meg mest støtte for håndledd. Jeg benytter årer i 210 og 215cm.

 

Kajakker:

SKIM Kayaks Beaufort: Til både tur og lek!. Denne skuta er 513cm lang, 53.1cm bred og har et lastevolum på 358.2liter. SKIM Kayaks har ikke sluntret unna under designet på denne kajakken og den er like leken og lettmanouvrert som den er ypperlig på lange strekk. Retningsstabil og reagerer fint på kanting. Med to ovale lasteluker, på bakdekk og fremdekk, pluss dagsluke bak cockpit samt en liten luke forran cockpit, så er det en fryd å pakke denne skuta for lengre turer. Selv fullastet for en ukestur er denne kajakken lett å kontrollere selv om kong neptun river i havet...

Tahe Greenland T: Kajakken er 545cm lang, 53cm bred og har en lastekapasitet på 135Kg. Med en lastekapasitet i denne kategorien, så sier det seg selv at jeg som fullt påkledd velvoksen mann ikke har så alt for mange kg igjen til noen større ekspedisjon...I hovedsak så blir denne skuta benyttet til rull og tull. Men, det skal også nevnes at sjøegenskapene til denne kajakken er helt superb. Som de fleste kajakker i grønlandsstil, så sitter du også her så og si rett i vannskorpa og det er ikke mye kanting som skal til før sjøen ligger godt oppå dekket. Pga lastekapasiteten så egener den seg ikke til turer lengre enn en helg. Men igjen, dette er i hovedsak ikke en kajakk for langturer eller ekspedisjoner. Johan Wirsèn som har designet denne kajakken har gjort et godt stykke arbeid :-) 

Tahe Greenland OC:  Samme som storesøsteren, bare litt mindre generelt og uten dagsluke.

 

P&H Kayaks Delphin150: Temmelig nyanskaffet, til stortsett eneste formål, bølgelek og rock hopping.

 

NDK Romany C: Dette er vel en kjent traver som finnes i nærmest alle kajakk-boder. Den kjente kvaliteten til NDK gir skuter som fungerer til nærmest alt, så er det selvsagt at en slik blir benyttet innimellom. Ila de par siste årene så har også NDK/SKUK begynt å få litt dreisen på styling av sine båter, uten at dette nødvendigvis må bli custom valgt av kjøper.

 

Bekledning:

Tørrdrakt #1: Kokatat Expedition Sort. En helt super drakt til alt slags bruk når klima krever såpass påkledning. Selv er jeg ikke så voldsomt begeistret for hetten, men kan tenkes at jeg setter pris på denne dersom jeg skulle havne ut i skikkelig rufsete nordlandsvær. Etter å ha padlet med Ursuit i et par sessonger, så er det stor fosrkjell på tørketiden på Ursuit og Kokatat. Ursuit tørker betraktelig fortere etter spyling og oppheng til tørk.

Tørrdrakt #2: Immersion Research Arch Rival Orange. Dette er i hovedsak en drakt jeg benytter ved padling i elv, men er helt super også på havet. Spesielt på varme dager hvor havtemperaturen enda ikke er helt på høyde med nærmest nakenbading.....  Drakten er slitesterk, fleksibel og tett.

Tørrdrakt #3: Ursuit AWS 4-tex Sort. En veldig lett og robust drakt. Denne drakten tørker utrolig fort etter spyling og oppheng. Drakten "bråker" litt mer under bruk enn de to andre draktene jeg benytter. En behagelig fordel med denne drakten kontra de to andre er at denne har neopren mansjetter.

Diverse:

PFD/Padlevest velges alt etter planlagt aktivitet og/eller lengde og uforutsigbarhet på de turene som legges. Ved rull og tull velges stort sett en lett liten vest som ikke tar så mye plass på kroppen. Dette for å få mest mulig kroppskontakt med kajakken. Ved turer eller lek i bølger og mer eksponert farvann så blir Astral GreenJacket valgt, både den nye og gamle typen. Den nye typen dersom det er snakk om flerdags aktivitet, den gamle typen dersom det er snakk om aktivitet oppunder en dag. Mine meninger rundt forskjellen mellom den nye og gamle typen er den fysiske størrelsen og utvalget av lagringsmuligheter av snop/tauline/kniv/kompass/Kortline/Loggbok og diverse andre småting som kan være greit å ha i lomma på vesten ved lengre turer. Den gamle typen laster ikke fullt like mye som den nye typen og sitter desuten litt tettere på kroppen.

Taulinen jeg som oftest har med meg er Astral Throw Dyneema. Denn passer fint i GreenJacket sin fleece belagte "innerlomme" og nappes fort ut og kastes til den som har behov for redning, eller trekkes fort ut til ønsket lengde ved slep. Siden dette er en tauline som ikke sitter fast i PFD eller ved belte rundt kroppen, så benytter jeg en Petzl Spirit screw carabin som "ankringspunkt mellom line og PFD.  Ved full linelengde så klippes carabineren inn i "loopen" på taulinens oppbevaringspose og inn i taubeltet i PFD. Ved slep og kortere line men lengre enn cowtail, så bruker jeg en åttetalsknute til å korte taulinen inn til ønsket lengde. Åttetallsknuten blir da forankringen mellom carabin og taubeltet i PFD.

Cowtail henger fast i Astral GreenJacket til enhver tid. Den jeg har valgt er Yak Cowtail med stor carabin og Astral WebTow. Yak sin cowtail er ypperlig dersom man ønsker nærkontakt og egner seg vel best dersom den skal brukes ved redning. Astral WebTow er 2m lang og må kortes inn dersom man ønsker nærkontakt med vedkommende man redder, sidesleper eller bistår. Astral er super dersom den benyttes til svømming med kajakk på slep. 

Pumpen som jeg har liggende på bakdekket er av typen Hiko. Den er dekt med flytende avtagbar foam og fungerer utmerket. Hele pumpen er laget av plast og glir like godt over lengre tid, kontra pumper i plast med stålstang. 

Hjelm som benyttes er Sweet Protection Strutter, farge Orange. Strutter fra SP er meget behagelig å ha på samt at den beskytter mot sollys på de mange solfylte dagene vi har her på vestlandet :-) Velger man en carbon utgave får man også en hjelm som knapt merkes at man har på. Jeg har testet ShreadReady Super Scrappy. Denne hjelmen er også behagelig å ha på, noe mindre solskjerming og har litt annen utforming på innjusteringen. Valget ved bruk faller stort sett på Strutter.

Skoene jeg i hovedsak bruker er Astral Hiyak. Disse skone er helt topp både i kajakken og ved lengre landhugg. De er komortable nok til å bli benyttet som vanlige sko samt at de har en såle som gir deg støtte på svaberg. Ved vinterpadling så benyttes det neoprene sko fra Seabird design. Astral skoene er valgt i en størrelse som passer med tynn ullsokk og tørrdrakt, derfor lite egnet dersom det er veldig kaldt i lufta eller vannet.

Hansker/votter i mitt sortiment er Kokatat Inferno og Yak Open Mitt. Sistnevnte mye brukt ved rockhopping grunnet beskyttelsen av fingre men samtidig åpen nok til at de ikke blir for varm. Passer sådan til padling på litt varme dager også. Kokatat sin Inferno er veldig varm og egner seg vel egentlig best når det er litt kjøligere i været/vannet.

VHF jeg har valgt er en Icom IC-M93D. Denne dekker alle behov. Eneste negative med Icom her er at det ikke er mulig å benytte tørrkasett for batterier. 

Utover dette utstyret så kommer det jo i tillegg masse stæsj, slik som caps, ull, kompass, tur utstyr, telt, sovepose, liggeunderlag, primus, kokesett, turstoler, turbord,pakkposer, vanntettlagring, kamera, powerbank, osv osv... Dette blir litt mer omtalt i ny tråd.